Aktualności

Jesienne stoły

29 października 2019 roku uczniowie klasy III A - technicy żywienia i usług gastronomicznych pod bacznym okiem Pani Tamary Lis przygotowali stoisko smaków jesieni, na którym gościły powidła śliwkowe, chlebek marchewkowy, chlebek bananowy oraz toruński chlebek piernikowy z orzechami włoskimi. Wszystkie wypieki oraz przetwory zostały samodzielnie sporządzone przez uczniów. Smakami tych wyrobów delektowała się cała społeczność ZSG-H – zarówno pierwszoklasiści, jak i czwartoklasiści, hotelarze, turyści, żywieniowcy i kelnerzy. Stoisko było odwiedzane również przez grono pedagogiczne z oraz dyrekcję. Ponadto obok stoiska przygotowano dekorację dwóch stołów, jednego tematycznie nawiązujący do turystyki i kulinariów Słowacji i Słowenii, a drugiego do Sycylii. Młodzież wspólnie z Panią Tamarą Lis chciała nawiązać do miejsc, w których odbywała staż zawodowy w ramach projektu Erasmus+. Uczniowie bardzo dobrze wspominają wyjazd, odwiedzane miejsca oraz kulturę i obyczaje innych narodów. Pani Lis, która także odbyła praktykę zawodową w Barcellona Pozzo di Gotto na Sycylii, przygotowała własną pastę pomidorowo-czosnkową z kurkumą i częstowała nią uczniów, grono pedagogiczne oraz odwiedzających naszą szkołę gości z innych szkół m.in. z Brzostowa, Kowala, Swarożyna, Bydgoszczy. Przygotowana pasta ma nie tylko smakować jako dodatek do makaronów, zapiekanek, kanapek, ale ma również podnosić naszą odporność, którą zawdzięczamy właściwościom kurkumy, pomidorów, czosnku, papryki, bazylii.

Jedz smacznie, ale zdrowo!