Aktualności

Zapomniane potrawy wigilijne

Uczniowie i uczennice z klas I BP i II B uczestniczyli w niezwykłym wydarzeniu, którego celem było przekazanie przez środowisko akademickie i profesjonalistów ze świata gastronomii wiedzy o historii oraz kulturze jedzenia. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pod opieką pani Magdaleny Paczkowskiej uczestniczyli w prelekcji historyków specjalizujących się w historii jedzenia oraz w warsztatach historyczno-kulinarnych, prowadzonych przez gościa specjalnego, pana Karola Okrasę, na których przygotowali potrawy świąteczne z ryb w oparciu o receptury pochodzące z pierwszych książek kucharskich naszego regionu. Podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej nie tylko miłe spędzili czas, ale sięgając do korzeni, mieli okazję nauczyć się nowych rzeczy. Warsztatom przyświecała myśl przewodnia, że „przeszłość to przyszłość...” Serdeczne podziękowania kierujemy do pana prof. Jarosława Dumanowskiego z zaprzyjaźnionego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz pań dr Aleksandry Kleśty-Nawrockiej i dr Marty Sikorskiej za cenną wiedzę i możliwość uczenia się od najlepszych.