KELNER 

  • wykonuje czynności kelnerskie
  • sporządza i podaje potrawy i napoje w obecności gości
  • planuje i organizuje usługi gastronomiczne
  • rozlicza usługi gastronomiczne
  • promuje usługi gastronomiczne

 

Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnoście serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie.

Kelner to osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, cechuje go przede wszystkim wysoka kultura osobista, komunikatywność, poczucie humoru.

Nasi uczniowie podczas nauki pracują w renomowanych hotelach i restauracjach, gdzie doskonalą swoje umiejętności zawodowe i często otrzymują propozycję pracy zarobkowej.

Po ukończeniu szkoły będziesz miał szerokie perspektywy zatrudnienia w zakładach i placówkach prowadzących działalność gastronomiczną np. hotele, restauracje, kawiarnie, pensjonaty, sanatoria, w tym również na stanowiskach kierowniczych.

W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikacje:

T.09. Wykonywanie usług kelnerskich

T.10. Organizacja usług gastronomicznych

 

Możemy być z siebie dumni. Jesteśmy 7 szkołą w Polsce w Rankingu Egzaminów Zawodowych według portalu edukacyjnego PERSPEKTYWY