DZIEDZICTWO KULINARNE

 

Obce rzeczy wiedzieć dobrze jest - swoje obowiązek” 
                                                                
Zygmunt Gloger

 






 

DZIEŃ PEŁEN SMAKÓW - 2 CZERWCA 2015 R.

Już po raz trzeci Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu był gospodarzem Pikniku ,,Odkrywamy Smaki Kujaw i Pomorza" pod  honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko - Pomorskiego Piotra Całbeckiego. W tym dniu, kiedy przewodnim tematem był „.Festiwal potraw z twarogu”, prezentowano potrawy z surowców pochodzących od lokalnych producentów, na stołach królował twaróg krajanka i klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku. Nauczyciele oraz uczniowie podjęli dużo działań popularyzujących tradycyjną i lokalną kuchnię polską. Mieszkańcy naszego miasta mogli uczestniczyć w:

- prezentacji naturalnego wędzenia między innymi  twarogów i kiełbas – stoisko obsługiwał p. Marek Klonecki (rolnik z Jeżewa),

- warsztatach sporządzania potraw z gęsi kołudzkiej – potrawy sporządzała p. Ludwika Mrówczyńska, gospodyni z Michalina nad Notecią,

- warsztatach daltonizmu sensorycznego,

- produkcji kolorowych makaronów,

- inspiracjach kulinarnych na słodko i wytrawnie, m.in. biała polewka z twarogiem, kotleciki z twarogu i kaszy gryczanej, kluski szare z twarogiem, pierogi z ruskim nadzieniem, serniki, pączki twarogowe.

Podczas festynu nie zabrakło również niespodzianek i atrakcji dla najmłodszych. Odbyły się spotkania z instytucjami wspierającymi bezpieczeństwo: toruńską Policją i Strażą Pożarną, a także  Miejskim Ośrodkiem Edukacji i Profilaktyki Uzależnień. Była też "Książka na wakacje", mnóstwo propozycji literackich przygotowanych przez szkolna bibliotekę. Ważnym wydarzeniem były konkursowe zmagania kulinarne naszych uczniów ”Inspiracje potraw z twarogu i pomidora”.

Szkoła może poszczycić się znakiem ,,Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dziedzictwo Kulinarne jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu. Pamiętamy, że ZSG-H otrzymało to wyróżnienie dzięki produktowi warsztatów szkolnych, pasztecikom o wdzięcznej nazwie - kapuśniaczki.

Longina Borkowicz - organizator Pikniku

 

 

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z PIKNIKU W ZSG-H w Aktualnościach Toruńskich