DZIEDZICTWO KULINARNE

 

Obce rzeczy wiedzieć dobrze jest - swoje obowiązek” 
                                                                
Zygmunt Gloger

 






 

DZIEŃ PEŁEN SMAKÓW - 2 CZERWCA 2015 R.

Już po raz trzeci Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu był gospodarzem Pikniku ,,Odkrywamy Smaki Kujaw i Pomorza" pod  honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko - Pomorskiego Piotra Całbeckiego. W tym dniu, kiedy przewodnim tematem był „.Festiwal potraw z twarogu”, prezentowano potrawy z surowców pochodzących od lokalnych producentów, na stołach królował twaróg krajanka i klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku. Nauczyciele oraz uczniowie podjęli dużo działań popularyzujących tradycyjną i lokalną kuchnię polską. Mieszkańcy naszego miasta mogli uczestniczyć w:

- prezentacji naturalnego wędzenia między innymi  twarogów i kiełbas – stoisko obsługiwał p. Marek Klonecki (rolnik z Jeżewa),

- warsztatach sporządzania potraw z gęsi kołudzkiej – potrawy sporządzała p. Ludwika Mrówczyńska, gospodyni z Michalina nad Notecią,

- warsztatach daltonizmu sensorycznego,

- produkcji kolorowych makaronów,

- inspiracjach kulinarnych na słodko i wytrawnie, m.in. biała polewka z twarogiem, kotleciki z twarogu i kaszy gryczanej, kluski szare z twarogiem, pierogi z ruskim nadzieniem, serniki, pączki twarogowe.

Podczas festynu nie zabrakło również niespodzianek i atrakcji dla najmłodszych. Odbyły się spotkania z instytucjami wspierającymi bezpieczeństwo: toruńską Policją i Strażą Pożarną, a także  Miejskim Ośrodkiem Edukacji i Profilaktyki Uzależnień. Była też "Książka na wakacje", mnóstwo propozycji literackich przygotowanych przez szkolna bibliotekę. Ważnym wydarzeniem były konkursowe zmagania kulinarne naszych uczniów ”Inspiracje potraw z twarogu i pomidora”.

Szkoła może poszczycić się znakiem ,,Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dziedzictwo Kulinarne jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu. Pamiętamy, że ZSG-H otrzymało to wyróżnienie dzięki produktowi warsztatów szkolnych, pasztecikom o wdzięcznej nazwie - kapuśniaczki.

Longina Borkowicz - organizator Pikniku

 

 

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z PIKNIKU W ZSG-H w Aktualnościach Toruńskich

 

 

 


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu z tego obowiązku wywiązuje się dobrze, bo stawia na własne dziedzictwo kulinarne. Nasza szkoła promuje żywność naturalną z naszego regionu, bo wykorzystuje cudowne dziedzictwo polskiej kuchni. Toruński "Gastronomik" jako pierwsza szkoła w Regionie stała się członkiem Regionalnej SieciDziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Od grudnia 2013 roku ma prawo legitymować się znakiem Culinary Heritage, który jest widoczny przy wejściu do warsztatów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, a także przy potrawach w menu. Ten znak jest gwarantem, że danie zostało wykonane według miejscowej receptury, z najlepszych lokalnych surowców. Pod egidą Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego w 2012 roku nasze województwo zostało członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i ma prawo posługiwać się logo Sieci. Idea powołania ESDK powstała w szwedzkim regionie Skania i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Celem tej Sieci jest propagowanie tradycyjnych produktów kulinarnych i ich ochrona. Przynależność do sieci mocno motywuje i zobowiązuje, min. do odszukiwania starych, sprawdzonych przepisów na potrawy sporządzane dawno temu, będące inspiracją tworzenia nowych potraw i intrygujących smaków. Zgodnie z zasadą europejskiego regionalizmu w kuchni warsztatów naszej szkoły, surowiec i jego pochodzenie są najważniejsze. Ważną rolę odgrywają miejscowe produkty, bo to one pozwalają odkrywać na nowo tradycyjne smaki. My te smaki odkrywamy pasztecikami o wdzięcznej nazwie KAPUŚNIACZKI.

Longina Borkowicz


 

 

24 maja 2013 r.  na terenie Szkoły odbył się piknik Odkrywamy Smaki Kujaw i Pomorza. ZSG-H jest pierwszą szkołą w regionie promującą chronione znaki jakości. Symbolem bieżącej edycji pikniku był znak Europejskiej Sieci Dziedzictwo Kulinarne województwa kujawsko-pomorskiego. Znak ten gwarantuje najwyższą jakość produktów. Główną ideą spotkania było poznanie i smakowanie potraw oraz napojów sporządzonych z surowców pochodzących od lokalnych producentów. Tego dnia można było degustować zupę piernikową, biały barszcz, czerninę, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, kapuśniaczki; w kategorii deser serwowano kajmaczki oraz mus jaglany na słodko, natomiast z napojów podawano sok jabłkowy, maślankę oraz kawę zbożową. Na świeżym powietrzu rozpalono grilla. Dania sporządzali nasi uczniowie w ramach zajęć praktycznych w szkolnych warsztatach, z produktów pochodzących z naszego regionu, z zachowaniem tradycyjnych receptur. Można było również obejrzeć występy uczniów naszej szkoły,ekspozycję ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Toruniu, posłuchać wystąpienia koordynatora sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, wziąć udział w konkursie na lepienie pierogów. Pomysłodawczynią pikniku była pani Longina Borkowicz.

  

Piknik „Odkrywamy Smaki Kujaw i Pomorza”
po raz drugi w ZSG-H w Toruniu!

Tym razem  wydarzenie zostało wyróżnione  HONOROWYM PATRONATEM MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO   PIOTRA CAŁBECKIEGO.

Tegoroczny piknik Odkrywamy Smaki Kujaw i Pomorza” odbył się 4 czerwca 2014 roku i inspirowany był gęsiną. Pomysłodawczynią i głównym organizatorem tego ogromnego  przedsięwzięcia jest pani Longina Borkowicz, która w szczególny sposób stara się rozsławić produkty oparte na lokalnych surowcach oraz przybliżyć ideę Europejskiej  i Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

W przygotowanie pikniku zaangażowali się nauczyciele ZSG-H, którzy chętnie zadbali o rozmaite atrakcje.  Główną bohaterką imprezy była gęś kołudzka.

     Na piknik zaproszono Zakład Doświadczalny Krajowego Ośrodka  Badawczo-Hodowlanego Gęsi w  Kołudzie Wielkiej. Dyrektor Zakładu – pani Halina Bielińska,  przedstawiła  działalność doświadczalną  Ośrodka,  hodowlaną  i naukową,  a przede wszystkim informacje  nt. gęsi,  jej walorów odżywczych i kulinarnych. Wskazała też różnice między gęsią owsianą a gęsią kołudzką, którą można było skosztować w rozmaitej postaci i w różnorodnych wyrobach. O jej popularność zadbały wystawne stoiska gastronomiczne z potrawami przygotowanymi przez uczniów na zajęciach praktycznych w szkolnych warsztatach pod kierunkiem  pań: Małgorzaty Boguszewskiej, Małgorzaty  Barańskiej  i Hanny  Smolińskiej a także prezentacja multimedialna przygotowana przez Tomasza Knuta, nauczyciela informatyki. Degustacja potraw, kiermasz produktów regionalnych i ekologicznych połączony z propagowaniem wiedzy kulinarnej i zdrowej żywności oraz przede wszystkim dobra zabawa to kwintesencja pikniku „Poznajemy Smaki Kujaw i Pomorza”.

Honorowymi gośćmi byli przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a wśród nich dyrektor Departamentu pan Wiesław Czarnecki.

Zanim goście udali się na degustację, zostali zaproszeni na bajkowe przedstawienie „Złota gęś” przygotowane przez panią Monikę Matellę-Pyrek i uczniów klasy IIB i IIT.  Tytułowa gęś okazała się nie tylko sprawczynią apetycznych potraw, ale przede wszystkim królewską nagrodą za dobre serce bohatera bajki.

ZSG-H świetnie sprawdził się w roli gospodarza, który w myśl ludowego porzekadła częstował „czym chata bogata”. Koordynacją produkcji gastronomicznej zajęły się  kierowniczki szkolnych warsztatów: panie  Anna Welka i Maria Kaim. Pieczę nad stoiskiem z zimnymi napojami sprawowała pani Longina Borkowicz. Dużym zainteresowaniem cieszył się także grill, który przygotował i  z zapałem obsługiwał pan Maciej Szczęsny, a pomagał ks. Bartek Sławiński. Prezentacja naturalnego wędzenia również miała swoich koneserów, tym bardziej, że świeżo uwędzone produkty były degustowane z niekłamanym apetytem.  O bogaty asortyment do degustacji zadbał dyrektor szkoły pan  Roman Wojda. Dla zwolenników słodkich przyjemności specjalne stoisko przygotowała pani Honorata Roczeń, wspierana przez panie: Kamilę Dębowską i Joannę Jędrzejewską, które propagowały smakowite ciasteczka i zdrową kawę Bio, zafundowaną przez pana Mieczysława Babalskiego, właściciela wytwórni makaronu „Bio” z  Pokrzydowa.  Dla gości żądnych zmysłowych wrażeń pani Tamara Lis miała oryginalną propozycję – prezentację daltonizmu smakowego. Na nudę nie można było z pewnością narzekać. Zwiedzający mogli zapoznać się z „żywą” piramidą żywienia sporządzoną przez panią Beatę Kozińską, nieopodal kusiło słodkie stoisko z prezentacją wyrobów z masy cukrowej zorganizowane przez panią Bożenę Błaszkiewicz  oraz chleb z własnego wypieku i olej lniany ze Świecia nad Osą.

Nie mogło również zabraknąć samych bohaterek pikniku – gęsi. O zagrodę z żywymi gęsiami zadbały panie: Magdalena Cymerman i Anna Tekiela. Po obejrzeniu wystawy książek i artykułów poświęconych gęsi autorstwa pań bibliotekarek można było posilić się plackami gryczanymi oraz tradycyjnym chlebem ze smalcem, szynką  i ogórkiem. Tym staropolskim jadłem częstowała pani Elżbieta Golasińska.  Tegoroczny  piknik  to także kulinarny konkurs dla uczniów, zorganizowany pod czujnym okiem pani  Małgorzaty Ścieżyńskiej. Tematem gastronomicznych zmagań były odżywcze sałatki, dobór i różnorodność surowca oraz ich sposób podania. Dużym powodzeniem cieszyło się stoisko firmy Polder, które zasponsorowało lokalny produkt kajmak a także ciasto ptysiowe, które dzięki umiejętnościom pani Marzeny Koczorowskiej i jej zdolnych uczniów  zamieniało się w cudne  i apetyczne ciastka.

Przypomniano także dawne sprzęty i narzędzia niezbędne w kuchni  oraz  możliwości ich zastosowania.  To dzięki staraniom  pani Grażyny Szelągowskiej, pracownika Działu Gospodarki i Rzemiosł, która starannie dobrała obiekty i pięknie je wyeksponowała. Ekspozycję przygotowano  ze zbiorów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej– Prüfferowej w Toruniu.

Piknik to również znakomita okazja do integracji społeczności szkolnej z  mieszkańcami osiedla sąsiadującego ze szkołą. Sympatycznymi gośćmi byli także milusińscy z zaprzyjaźnionego przedszkola, dla których panie: Magdalena  Jaworska i  Lidia Kwiatkowska zorganizowały  plac  zabaw.

W pikniku nie mogło również zabraknąć atrakcji dla pasjonatów sportu. Ciekawą propozycję zabaw sportowo-rekreacyjnych, naukę Nordic Walking oraz turniej piłki nożnej chłopców szkół gimnazjalnych o Puchar Dyrektora ZSG-H przygotowali nauczyciele wychowania fizycznego.  Obfity poczęstunek miał zatem swoją zdrową kontynuację w ruchu na świeżym powietrzu. Pokaz Straży Pożarnej – w ramach akcji „Bezpieczne i ekologiczne wakacje” to zapowiedź nadchodzących wakacji.

Aby informacja o pikniku trafiła do szerszego odbiorcy, pani Magdalena Jaworska zatroszczyła się o jej medialne nagłośnienie, pan Marcin Kasprowicz wykonał zaproszenia a pani Grażyna Szychta i uczniowie klasy IA  ręcznie  wykonali plakaty związane z eventem.

Piknik jest niewątpliwą okazją do wspólnej pracy ale i wypoczynku, toteż – o ile nie  zabraknie zapału pani Longinie Borkowicz – z pewnością będzie miał swoją kolejną odsłonę za rok!

Monika Matella-Pyrek